Category Archives: Nekazaritza

Category: Nekazaritza

SORIAKO BIDAIA
Image Basogintza,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

Urriaren 9tik 11ra Fraisoro eskolako 1. goi mailako ikasleek Soriara bidaiatzeko aukera izan zuten. Almazango LHko Institutuak aterpea eskaini zien Fraisoroko ikasle eta irakasleei. Hona hemen hiru egun horietako egitaraua: Lehen eguna: Navalenoko Mikologia Zentroa bisitatu ondoren, Luisa gidariarekin perretxikoak identifikatzera irteera egin zuten. Arratsaldean, Pinar Grande bisitatu zuten. Teknikari batek eta basozain batek bertan
Xehetasunak

PINUDIEN KRISIAREN INGURUAN, FRAISOROKO BASOGINTZAKO IRAKASLEAK KOMUNIKABIDEETAN
Image Basogintza,Elkarlanean,Komunikazioa,Natura,Nekazaritza Beatriz

XIX. mendearen bukaeran Euskal Herrira iritsi zen intsinis pinuari buruzko artikulu batean, “Salbatzailearen inbasioa” izenburuarekin Berrian argitaratua, Maixa Otegi gure irakaslearen iritziak eta ikuspuntuak jasotzen dira. Garai hartan Euskal Herriko basoak krisi larrian zeuden eta krisiari aurre egiteko, baso-berritzeari ekin zitzaion eta hala iritsi zen pinua gure lurraldeetara. Maixa Otegik artikuluan azaltzen du pinua aukeratu
Xehetasunak

TXAKOLINA EGITEKO PRAKTIKAK FRAISORO INGURUMEN ETA NEKAZAL LABORATEGIAN
Image Egitasmoak,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

Lehen Nekazaritza eta Abeltzaintza zikloko ikasleek Txakolina egiteko praktikak egin dituzte. Praktika horiek Fraisoro Ingurumen eta Nekazal laborategian eta bertako Germoplasma Bankuko barietate desberdinak erabiliz izan dira. Banku hori Landare biodibertsitatea gordetzeko tresna bat da. Txakolinari dagokionez, zenbait mahats barietate mantentzen dira, tradizionalki Gipuzkoan landatu direnak. Horiekin txakolin mota desberdinak egiten dira, bai aztertzeko bai
Xehetasunak

LIHOA EKOIZTEA: labore tradizional bat berreskuratzeko proiektu berritzaile bat
Image Egitasmoak,Elkarlanean,Komunikazioa,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolak, Bioekonomia zikurlarraren Sarearen kidea den aldetik, aurten beraien lehen liho-ereintza jaso dute, etorkizun handiko produktua. Tknikak (Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza Sailaren Lanbide Heziketako Sailburuordetzak bultzatutako zentroa) sustatutako proiektu honetan Fraisoroko ikasleak eta irakasleak izan dira protagonista. Lihoaren bi barietate desberdin (olio-lihoa eta zuntz-lihoa) erabiliz zenbait ereintza eta uzta egin ondoren, helburuak dira labore hori
Xehetasunak

Liburua aurkeztu du Egoitz Alkorta ikasleak
Image Basogintza,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza,Uncategorized Fraisoro Eskola

Gaur goizean, ghz “basoa eta natur ingurunearen kudeaketa” 2.mailako ikaslea dugun Egoitz Alkorta Hernaniarrak,  Iñaki Sanz-Azkuerekin batera argitaratu berri duten “Hernaniko eta inguruetako anfibio eta narrastiak” liburuaren aurkezpena egin du eskolako areto nagusian. Urteetan egindako laginketa eta datuen bilketa zorrotz baten ondoren, anfibio eta narrastiak gehiago ezagutu eta maitatu nahi dituen edonorentzat oso liburu erabilgarria argitaratu
Xehetasunak

Gazteak atzerrian, lan egiteko Global training bekak.
Image Abeltzaintza,Basogintza,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

Atzerrian lan egiteko 60 beka Global Training eskaintzen dituzte AFM-ek eta IKASLAN-ek. Beka hauek euskaldun gazte tituludunei zuzenduak daude (unibertsitarioa edo eta goi mailako lanbide-heziketa) eta atzerrian 6 eta 9 hilabete artean praktika ordainduak egiteko aukera eskaintzen dute. Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren garapen eta leihakortasun Sailak sustatzen ditu beka hauek, gazte euskaldunek atzerriko enpresa eta erakundeetan formazio
Xehetasunak

BCulinary kanpamendu gastronomikoak Fraisoron
Elkarlanean,Komunikazioa,Nekazaritza Fraisoro Eskola

3.uda dugu Basque Culinary Center kanpamentu gastronomikoak antolatzen direla Fraisoro Eskolan. 22 gazte, 12-14 urte bitartekoak, Madril, Murtzia, Galizia,…eta beste hamaika txokotik datoz gurera sukaldaritzaz eta Euskal Herriko “sekretutaz” gozatzera. 10 egun izango dituzte, Ekainak 28 eta Uztailak 7 bitartean, BCC irakasleek gidatuta, sukaldaritzaren oinarriak ikasi, aisialdiaz gozatu eta lagun berriak egiteko. Gehiago jakin nahi
Xehetasunak

BculinaryUDAN kanpalekua Fraisoron
Image Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

Aurreko astean bukatu zuten egonaldia eskolan, BculinaryUDAN lehen edizioko kanpamentuko ikasleek. Basque Culinary Center-ek 15-17 urte bitarteko gazteentzat antolatzen ditu 10 eguneko kanpaldi hauek. Jaki goxoak sukaldatzen ikasteaz gain, eskolako baratzetan eta ukuiluan bertako haragiaren eta barazkien kudeaketa bertatik bertara ikusteko aukera izan dute.

LANERAKO PRESTAKUNTZAKO PROGRAMAZIO BERRIA
Image Abeltzaintza,Basogintza,Ekintzailetza,Etengabeko Prestakuntza,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

Fraisoro Eskolak , Hazi Fundazioarekin elkarlanean, Lanerako Prestakuntzan 2. Sehilabeterako prestatutako programazioa dagoeneko argitaratuta dago Haziren webgunean. Estekan honetan ikastaroak ikus ditzakezue: Hazi Fundazioa Izena eman dezakezue Haziren webgunetik.

Ate irekietako egunak, maiatzak 11 eta 14.
Image Abeltzaintza,Basogintza,Elkarlanean,Komunikazioa,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

Fraisoro Eskolako 2016-17 ikarturteko lanbide heziketa zikloen eskaintzaren berri emateko, Maiatzak 11 asteazkena arratsaldeko 16:00etan eta Maiatzak 14, larunbata, goizeko 11:00etan egingo ditugu. Hitzordu hauetara hurbiltzen denak jasoko du informazio orokorra eta norberak beharrezkoa duen informazioa. Gainontzeko egunetan, gurekin harremanetan jarri daiteke informazioa behar duen edonork. Bertan izango gaituzue. Telefonoz, 943692162 edo fraisoro@fraisoroeskola.net helbidean.