Category Archives: Natura

Category: Natura

BASALANDARE-XABOI EKOLOGIKOA EGITEKO TAILERRA
Image Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Komunikazioa,Lorezaintza,Natura Beatriz

Fraisoron basalandareak erabiliz xaboi ekologikoak egiteko tailer bat antolatu dugu maiatzean. Mintegi honen helburuak ziren basalandare mota desberdinak ezagutzea eta xaboiak nola egiten diren ikastea. Ikastaroa antolatzeko garaian, naturazalea, landarezalea eta Basare enpresaren sortzailea den Jone Aldabaldetrekurekin eta Itziar Juaniz Baso Teknikari espezialistarekin jarri ginen harremanetan. Tailer praktiko honen hasieran, paseo baten bidez eta zentzumenak
Xehetasunak

IKASLEAK EKONOMIA ZIRKULARRERA HURBILTZEN
Gallery Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolako nekazaritza eta abeltzaintza zikloko ikasleak Mutrikuko Kardalakoekin eta CEBANC-eko ostalaritzakoekin elkarri egindako bisiten eta kolaborazioari esker azken hauen instalaziotan sukaldatzen aritu dira. Fraisoroko barazkiak, arrautzak eta esnea, eta Kardalako lupiak, denen artean pintxo dastaketa prestatzeko baliatu dituzte. Proiektua Tknikak gidatzen du eta ekonomia zirkularra sustatzea eta ezagutaraztea du helburu.

LOREZAINTZAKO IRAKASLEAK ITALIAN
Gallery Komunikazioa,Lore-artea,Lorezaintza,Natura Beatriz

ERASMUS beka bitartez, FRAISORO ESKOLA-ko, Lorezaintza Arloko gure lau irakasleak diren Amaia Beldarrain, Bakarne Aranaga, Itziar Gastesi eta Arkaitz Rezola irakasleak, Italian izan dira, bertako eskola, esplotazio, lorategi eta mintegiak ikusten. Besteak beste, ondokoak ikusi ahal izan dituzte; – Bomarzo lorategia, Sacrobosco – Boboli lorategia – Florentziako Istituto Agrario eskola – “La Talea Azienda Agricola”,
Xehetasunak

PAISAIATIK MAHAIRA: Sukaldaritza basalandareekin
Image Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza,Uncategorized Beatriz

Fraisoron landare jangarriei buruzko ikastaro bat antolatu dugu: DATAK, ORDUTEGIA ETA LEKUA: Apirilaren 2a, 4a eta 9a ,15:30-19:30 Fraisoro Eskolan ( Elbarrena Auzoa z/g , 20150 ZIZURKIL) EGITARAUA: 1- Sarrera: – Zergatik erabili basalandareak? Erabilerak eta ezaugarriak Tokian tokiko bioaniztasuna mantentzea. 2- Basalandareak bereizteko eta biltzeko ibilbideak  Zergatik, Noiz, Non eta Nola bildu eta
Xehetasunak

FRUTAGINTZAKO GAITASUN-ZIURTAGIRIAREN HASIERA
Image Ekintzailetza,Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza,Uncategorized Beatriz

Gaur Frutagintzako gaitasun-ziurtagiriaren hasierako saioa izan dugu. Tolosako Lanbideko teknikariak aurkezpena egin ondoren, Fruiteleko Felix San Sebastian eta Ana Maite Gezalaga gonbidatu ditugu. Elkartearen helburuak eta zerbitzuak azaldu dizkiete ikasleei eta baita azpisektore honen langile kualifikatuen beharra ere. Ikastaroa bukatu ondoren, ikasleak Fruiteleko lan-poltsan sartuko dira eta bazkide guztiei ondo formatuta egongo diren ikasle hauen
Xehetasunak

CEBANC-eko IKASLEEN BISITA
Image Abeltzaintza,Komunikazioa,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Urriaren 30ean CEBANC-eko ikasle talde baten bisita izan genuen. Ikasle horiek bertako produktuekin sukaldaritzari buruzko ikastaro bat egiten ari dira eta jakin nahi zuten zer ekoizten dugun Eskolan eta nola aprobetxatzen ditugun produktu horiek. Eskolaren inguruko aurkezpen orokor baten ondoren, ikasleek negutegiak, baratzak , hidroponikoa eta mahastiak bisitatu zituzten, Iñaki Olaitzek lagunduta. Jarraian ikuilura jaitsi
Xehetasunak

SORIAKO BIDAIA
Image Basogintza,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

Urriaren 9tik 11ra Fraisoro eskolako 1. goi mailako ikasleek Soriara bidaiatzeko aukera izan zuten. Almazango LHko Institutuak aterpea eskaini zien Fraisoroko ikasle eta irakasleei. Hona hemen hiru egun horietako egitaraua: Lehen eguna: Navalenoko Mikologia Zentroa bisitatu ondoren, Luisa gidariarekin perretxikoak identifikatzera irteera egin zuten. Arratsaldean, Pinar Grande bisitatu zuten. Teknikari batek eta basozain batek bertan
Xehetasunak

PINUDIEN KRISIAREN INGURUAN, FRAISOROKO BASOGINTZAKO IRAKASLEAK KOMUNIKABIDEETAN
Image Basogintza,Elkarlanean,Komunikazioa,Natura,Nekazaritza Beatriz

XIX. mendearen bukaeran Euskal Herrira iritsi zen intsinis pinuari buruzko artikulu batean, “Salbatzailearen inbasioa” izenburuarekin Berrian argitaratua, Maixa Otegi gure irakaslearen iritziak eta ikuspuntuak jasotzen dira. Garai hartan Euskal Herriko basoak krisi larrian zeuden eta krisiari aurre egiteko, baso-berritzeari ekin zitzaion eta hala iritsi zen pinua gure lurraldeetara. Maixa Otegik artikuluan azaltzen du pinua aukeratu
Xehetasunak

TXAKOLINA EGITEKO PRAKTIKAK FRAISORO INGURUMEN ETA NEKAZAL LABORATEGIAN
Image Egitasmoak,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

Lehen Nekazaritza eta Abeltzaintza zikloko ikasleek Txakolina egiteko praktikak egin dituzte. Praktika horiek Fraisoro Ingurumen eta Nekazal laborategian eta bertako Germoplasma Bankuko barietate desberdinak erabiliz izan dira. Banku hori Landare biodibertsitatea gordetzeko tresna bat da. Txakolinari dagokionez, zenbait mahats barietate mantentzen dira, tradizionalki Gipuzkoan landatu direnak. Horiekin txakolin mota desberdinak egiten dira, bai aztertzeko bai
Xehetasunak

LIHOA EKOIZTEA: labore tradizional bat berreskuratzeko proiektu berritzaile bat
Image Egitasmoak,Elkarlanean,Komunikazioa,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolak, Bioekonomia zikurlarraren Sarearen kidea den aldetik, aurten beraien lehen liho-ereintza jaso dute, etorkizun handiko produktua. Tknikak (Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza Sailaren Lanbide Heziketako Sailburuordetzak bultzatutako zentroa) sustatutako proiektu honetan Fraisoroko ikasleak eta irakasleak izan dira protagonista. Lihoaren bi barietate desberdin (olio-lihoa eta zuntz-lihoa) erabiliz zenbait ereintza eta uzta egin ondoren, helburuak dira labore hori
Xehetasunak