Category Archives: Natura

Category: Natura

SORIAKO IRTEERA
Image Basogintza,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

2. goi mailako basozainek Soriara irteera egin dute bi egunetarako, baso –aprobetxamenduaren eta basoen kudeaketaren inguruko gaiak lantzeko. Amogableko interpretazio-zentroan besteak beste mikologia erreserba eta basoen kudeaketa ezagutu dituzte. Basoa bertatik bertara ezagutzeko aukera izan dute ingurumen zerbitzuko basozainarekin eta lehen eskutik jaso dituzte bere azalpenak. Bigarren egunean trufaren ekoizpen artifiziala eta naturala ikusteko baliatu
Xehetasunak

ESNEKI FRESKO ETA IZOZTUEN TEKNOLOGIA
Image Abeltzaintza,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolak ,Lanbiderekin elkarlanean, gaztagintzako ikastaro bat antolatu du: ESNEKI FRESKO ETA IZOZTUEN TEKNOLOGIA. 25 orduko ikastaro hori urriaren 16an hasiko da. Okupatuentzat (ez langabetuentzat) da. Ruben Valbuena (http://www.granjacantagrullas.com/historia) izango da ikastaro horren irakaslea. Entzute handiko gaztagile honek Fraisoron gaztagintzako gaitasun ziurtagiri bat eman zuen eta baita espezializazio ikastaro batzuk ere. Ikastaro horietan gaztagile profesionalek
Xehetasunak

19-20 IKASTURTEAREN HASIERA
Image Abeltzaintza,Basogintza,Elkarlanean,Komunikazioa,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Gaur ikasturte berriari hasiera eman diogu. 10:00etan zuzendariak ongieotria eman die ikasle guztiei Areto Nagusian. 10:30eta talde bakoitza bere tutorearekin bildu da azalpen orokorrak emateko. Eta atsedenaldiaren ondoren klaseak hasi dira. Aurtengo matrikulazioaren emaitzak oso onak izan dira: BASO ETA NATURA INGURUNEAREN KUDEAKETA goi mailako zikloan 1.Kurtsoa-24 ikasle, 2. kurtsoa: 34 LOREZAINTZA ETA LORADENDA erdi
Xehetasunak

BASALANDARE-XABOI EKOLOGIKOA EGITEKO TAILERRA
Image Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Komunikazioa,Lorezaintza,Natura Beatriz

Fraisoron basalandareak erabiliz xaboi ekologikoak egiteko tailer bat antolatu dugu maiatzean. Mintegi honen helburuak ziren basalandare mota desberdinak ezagutzea eta xaboiak nola egiten diren ikastea. Ikastaroa antolatzeko garaian, naturazalea, landarezalea eta Basare enpresaren sortzailea den Jone Aldabaldetrekurekin eta Itziar Juaniz Baso Teknikari espezialistarekin jarri ginen harremanetan. Tailer praktiko honen hasieran, paseo baten bidez eta zentzumenak
Xehetasunak

IKASLEAK EKONOMIA ZIRKULARRERA HURBILTZEN
Gallery Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolako nekazaritza eta abeltzaintza zikloko ikasleak Mutrikuko Kardalakoekin eta CEBANC-eko ostalaritzakoekin elkarri egindako bisiten eta kolaborazioari esker azken hauen instalaziotan sukaldatzen aritu dira. Fraisoroko barazkiak, arrautzak eta esnea, eta Kardalako lupiak, denen artean pintxo dastaketa prestatzeko baliatu dituzte. Proiektua Tknikak gidatzen du eta ekonomia zirkularra sustatzea eta ezagutaraztea du helburu.

LOREZAINTZAKO IRAKASLEAK ITALIAN
Gallery Komunikazioa,Lore-artea,Lorezaintza,Natura Beatriz

ERASMUS beka bitartez, FRAISORO ESKOLA-ko, Lorezaintza Arloko gure lau irakasleak diren Amaia Beldarrain, Bakarne Aranaga, Itziar Gastesi eta Arkaitz Rezola irakasleak, Italian izan dira, bertako eskola, esplotazio, lorategi eta mintegiak ikusten. Besteak beste, ondokoak ikusi ahal izan dituzte; – Bomarzo lorategia, Sacrobosco – Boboli lorategia – Florentziako Istituto Agrario eskola – “La Talea Azienda Agricola”,
Xehetasunak

PAISAIATIK MAHAIRA: Sukaldaritza basalandareekin
Image Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza,Uncategorized Beatriz

Fraisoron landare jangarriei buruzko ikastaro bat antolatu dugu: DATAK, ORDUTEGIA ETA LEKUA: Apirilaren 2a, 4a eta 9a ,15:30-19:30 Fraisoro Eskolan ( Elbarrena Auzoa z/g , 20150 ZIZURKIL) EGITARAUA: 1- Sarrera: – Zergatik erabili basalandareak? Erabilerak eta ezaugarriak Tokian tokiko bioaniztasuna mantentzea. 2- Basalandareak bereizteko eta biltzeko ibilbideak  Zergatik, Noiz, Non eta Nola bildu eta
Xehetasunak

FRUTAGINTZAKO GAITASUN-ZIURTAGIRIAREN HASIERA
Image Ekintzailetza,Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza,Uncategorized Beatriz

Gaur Frutagintzako gaitasun-ziurtagiriaren hasierako saioa izan dugu. Tolosako Lanbideko teknikariak aurkezpena egin ondoren, Fruiteleko Felix San Sebastian eta Ana Maite Gezalaga gonbidatu ditugu. Elkartearen helburuak eta zerbitzuak azaldu dizkiete ikasleei eta baita azpisektore honen langile kualifikatuen beharra ere. Ikastaroa bukatu ondoren, ikasleak Fruiteleko lan-poltsan sartuko dira eta bazkide guztiei ondo formatuta egongo diren ikasle hauen
Xehetasunak

CEBANC-eko IKASLEEN BISITA
Image Abeltzaintza,Komunikazioa,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Urriaren 30ean CEBANC-eko ikasle talde baten bisita izan genuen. Ikasle horiek bertako produktuekin sukaldaritzari buruzko ikastaro bat egiten ari dira eta jakin nahi zuten zer ekoizten dugun Eskolan eta nola aprobetxatzen ditugun produktu horiek. Eskolaren inguruko aurkezpen orokor baten ondoren, ikasleek negutegiak, baratzak , hidroponikoa eta mahastiak bisitatu zituzten, Iñaki Olaitzek lagunduta. Jarraian ikuilura jaitsi
Xehetasunak

SORIAKO BIDAIA
Image Basogintza,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

Urriaren 9tik 11ra Fraisoro eskolako 1. goi mailako ikasleek Soriara bidaiatzeko aukera izan zuten. Almazango LHko Institutuak aterpea eskaini zien Fraisoroko ikasle eta irakasleei. Hona hemen hiru egun horietako egitaraua: Lehen eguna: Navalenoko Mikologia Zentroa bisitatu ondoren, Luisa gidariarekin perretxikoak identifikatzera irteera egin zuten. Arratsaldean, Pinar Grande bisitatu zuten. Teknikari batek eta basozain batek bertan
Xehetasunak