Category Archives: Natura

Category: Natura

CORONAVIRUS COV-19
Image Abeltzaintza,aplikatzailea,Basogintza,Ekintzailetza,Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,fitosanitarioak,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza,profesionala Fraisoro Eskola

COV-19 Koronobirusak eragindako egoeragatik, martxoaren 16tik aurrera eskola-jarduera presentzialak aldi baterako eteten dira, 15 egunez. Beraz, gaurtik aurrera ez da irakaskuntza presentzialik izango Fraisoro Eskolan eta Lantokietako Prestakuntza, bertan behera gelditzen da. Tolosako Lanbide Heziketa Azoka ere atzeratuko da.  

FRAISORON BUKATU ETA GERO ZER? ONDORENGO PAUSUEN TESTIGANTZAK
Image Abeltzaintza,Basogintza,Egitasmoak,Ekintzailetza,Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Ikasle Ohia,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza,profesionala Fraisoro Eskola

“Baloreetan Hezitzen” programaren barruan eta ikasleei orientazio-prozesuan laguntzeko asmoz, gaur lau ikasle ohi hurbildu dira Fraisorora, ikasleei beraien testigantzak ematera: Maitane Garmendia, Harri Maritorena, Itziar Erasun eta Joseba Goya. Maitanek nekazaritzako ingeniaritza teknikoa egin zuen unibertsitatean baina basozain bezala lan egiteko goi mailako basogintzako zikloa eskatzen zutela edo behintzat puntuatzen zutela ikusita, ziklo hori egitea
Xehetasunak

ALOE VERA IKASTAROA
Image Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

2019an landareen erabilerei buruz hasitako prestakuntzarekin jarraituz, Fraisoro Eskolak antolatu du ikastaro berri bat: ALOE VERA: MILA ERABILERAREN LANDAREA. Ikastaroaren helburua da Aloe vera modu praktikoan nola erabili ikastea, bere bertute gastronomiko, kosmetiko, medizinal eta fitosanitarioak aprobetxatzeko, pateak, pureak, zukuak, krema hidratatzaileak, ongarriak, sustraitzaileak, fungizidak eta abar eginez Ikastaroa Clara Gutiérrezek emango du. Basa landare
Xehetasunak

BERTK, ESKOLAKO PROIEKTUA
Image Ekintzailetza,Elkarlanean,Lorezaintza,Natura Fraisoro Eskola

BERTK da lorezaintzako ikasleek sortutako proiektu bat. Helburua bertako espeziekin zotalak sortu eta estalki bertikalak sortzea da. Zertarako? – Ura gordetzen dute – Hirietako airea garbitzen laguntzen du – Hirietako tenperatura hobetzen da – Zarataren kontrako babesa da – Teilatuen bizi iraupena luzatzen du – Biodibertsitatea gehitzen du – Suteen kontrako babesa da – Ongizatea
Xehetasunak

ETXEKO BOTIKINA: GAISOTASUN ARINAK SENDATZEKO ERREMEDIO NATURALAK
Image Etengabeko Prestakuntza,Komunikazioa,Natura,Nekazaritza Fraisoro Eskola

Azaroan Clara Gutiérrez,  basalandareetan eta nekazaritza ekologikoan aditua,  berriro izango dugu gurekin. Udaberrian landare jangarriei buruzko ikastaro bat eman zigun . Oraingo honetan sendabelarrak ardatz  izango dira. Ikastaroan zehar Clarak ondoko gai hauek jorratuko ditu: sendabelarren erabilerak, nola, noiz eta non lortu gure landareak, kontserbatzeko metodoak, erabiltzeko  teknika, prebenitzeko  eta defentsak indartzeko xarabeak…   Metodologia
Xehetasunak

SORIAKO IRTEERA
Image Basogintza,Elkarlanean,Natura,Nekazaritza Beatriz

2. goi mailako basozainek Soriara irteera egin dute bi egunetarako, baso –aprobetxamenduaren eta basoen kudeaketaren inguruko gaiak lantzeko. Amogableko interpretazio-zentroan besteak beste mikologia erreserba eta basoen kudeaketa ezagutu dituzte. Basoa bertatik bertara ezagutzeko aukera izan dute ingurumen zerbitzuko basozainarekin eta lehen eskutik jaso dituzte bere azalpenak. Bigarren egunean trufaren ekoizpen artifiziala eta naturala ikusteko baliatu
Xehetasunak

ESNEKI FRESKO ETA IZOZTUEN TEKNOLOGIA
Image Abeltzaintza,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolak ,Lanbiderekin elkarlanean, gaztagintzako ikastaro bat antolatu du: ESNEKI FRESKO ETA IZOZTUEN TEKNOLOGIA. 25 orduko ikastaro hori urriaren 16an hasiko da. Okupatuentzat (ez langabetuentzat) da. Ruben Valbuena (http://www.granjacantagrullas.com/historia) izango da ikastaro horren irakaslea. Entzute handiko gaztagile honek Fraisoron gaztagintzako gaitasun ziurtagiri bat eman zuen eta baita espezializazio ikastaro batzuk ere. Ikastaro horietan gaztagile profesionalek
Xehetasunak

19-20 IKASTURTEAREN HASIERA
Image Abeltzaintza,Basogintza,Elkarlanean,Komunikazioa,Lore-artea,Lorezaintza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Gaur ikasturte berriari hasiera eman diogu. 10:00etan zuzendariak ongieotria eman die ikasle guztiei Areto Nagusian. 10:30eta talde bakoitza bere tutorearekin bildu da azalpen orokorrak emateko. Eta atsedenaldiaren ondoren klaseak hasi dira. Aurtengo matrikulazioaren emaitzak oso onak izan dira: BASO ETA NATURA INGURUNEAREN KUDEAKETA goi mailako zikloan 1.Kurtsoa-24 ikasle, 2. kurtsoa: 34 LOREZAINTZA ETA LORADENDA erdi
Xehetasunak

BASALANDARE-XABOI EKOLOGIKOA EGITEKO TAILERRA
Image Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Komunikazioa,Lorezaintza,Natura Beatriz

Fraisoron basalandareak erabiliz xaboi ekologikoak egiteko tailer bat antolatu dugu maiatzean. Mintegi honen helburuak ziren basalandare mota desberdinak ezagutzea eta xaboiak nola egiten diren ikastea. Ikastaroa antolatzeko garaian, naturazalea, landarezalea eta Basare enpresaren sortzailea den Jone Aldabaldetrekurekin eta Itziar Juaniz Baso Teknikari espezialistarekin jarri ginen harremanetan. Tailer praktiko honen hasieran, paseo baten bidez eta zentzumenak
Xehetasunak

IKASLEAK EKONOMIA ZIRKULARRERA HURBILTZEN
Gallery Elkarlanean,Etengabeko Prestakuntza,Natura,Nekazaritza Beatriz

Fraisoro Eskolako nekazaritza eta abeltzaintza zikloko ikasleak Mutrikuko Kardalakoekin eta CEBANC-eko ostalaritzakoekin elkarri egindako bisiten eta kolaborazioari esker azken hauen instalaziotan sukaldatzen aritu dira. Fraisoroko barazkiak, arrautzak eta esnea, eta Kardalako lupiak, denen artean pintxo dastaketa prestatzeko baliatu dituzte. Proiektua Tknikak gidatzen du eta ekonomia zirkularra sustatzea eta ezagutaraztea du helburu.